Geschiedenis

 

Bekijk onze geschiedenis op videofragment: 40 jarig jubileum

Het ontstaan 1969.

Allereerste persartikel 1969

Een jaartje later

 

Een dorpskermis zonder wielerwedstrijd was 40 jaar geleden ondenkbaar. Om de jaarlijkse jaarmarkt en kermis een nieuw leven in te blazen staken enkele jongeren in dit verband de koppen bij elkaar en werd op 8 februari 1970 wielerclub “Het Vliegend Wiel” gesticht onder voorzittersschap van Willy Martens met verder in het bestuur ondervoorzitter Jules de Witte, secretarissen Florent Baert en Freddy van Bocxlaer, schatbewaarder Martin Veillaird, als public relations René De Geest en als raadsleden oud-renner Kamiel en Willy Baert, Romain, Cyriel en Urbain De Witte, Hubert en Robert Van Goethem, Marcel Verlee , André Verschraegen, Richard Noens , Marcel Meuleman, Wim Rotthiers en Georges Martens.

Onze stichters

Het toenmalige bestuur

 

Staand vlnr: Martin Veillaird, Georges Martens, Florent Baert, Willy Martens, André Van Goethem, Freddy Van Bocxlaer, André Munghen, Jules De Witte, Urbain en Cyriel De Witte

Zittend vlnr: Robert Van Goethem, Richard Noens, Kamiel en Willy Baert, Marcel Verlee, Rene De Geest, Hubert Van Goethem en Romain De Witte.

Allemaal jonge kerels(gemiddelde leeftijd 22 jaar) waarvan de ouderdomsdeken Georges Martens 50 jaar oud was. Al heel vlug telde de wielerclub 37 actieve medewerkers. Op 1 maart 1970 kreeg de club zijn stamnummer 0.70.11. Met medewerking van Dagblad “Het volk”, het Gemeentebestuur van Stekene en Moerbeke-Waas, de handelaars en de neringdoeners van Klein-Sinaai en omliggende gemeenten kwam er op 13 september van dit jaar, al een succesrijke wielerkoers voor junioren, in december was er al grote belangstelling voor de cyclo-cross Formule B en C met deelname van de plaatselijke renners Gaston Devos, Paul Lauwert, Willy Martens en de beloftevolle nieuweling Ronny De Vos (schoonvader van huidig veldrijder Sven Van Thourenhout). Het werd de aanzet van een jaarlijks terugkerend programma met bovendien in maart de jaarmarktkoers.

Willy De Clercq winnaar van onze allereerste B cyclo-cross december 1970

Tussendoor verleende de wielerclub zijn medewerking aan de plaatselijke veldloop georganiseerd door hobbyclub “Shaloom” en talrijke plaatselijke activiteiten.

 

Bij de viering van zijn 20 jarig bestaan met receptie voor talrijke wielerprominenten uit het Waasland, waren ook de BWB afgevaardigen Marcels Mels en Theo Van Megroot op de afspraak. Burgemeester Herman Rollier onderstreepte in zijn openingstoespraak het belang van het sportcomité in een kleine leefgemeenschap als Klein-Sinaai.

 

Bekende namen

 

Heel wat bekende gezichten vonden de weg naar Klein–Sinaai en gingen er met de palm van door o.a.Hedwig van Hooydonck, Eddy Planckaert,Jan Nevens, Etienne De wilde,Michel Van Haecke enz.

 

De B- veldrijders Leo Aernoudts,Rudi Van De Sompel, Nico Clarysse, Eric de Bruyne, Alfons Van Parijs en onze plaatselijke cyclo-crossers Paul Lauwert en Ronny De Vos waren de gesmaakte winnaars.

Jan Nevens wint 1ste juniorenkoers te Klein-Sinaai

Jan Nevens uit Liedekerke 1ste zege bij de junioren

Na jaren van glorie ging het stilaan bergaf. Sommige medewerkers stopten, de broodnodige sponsoring bleef uit en de steeds duurder wordende organisatiekosten maakten verminderen noodzakelijk, zodoende we vandaag de dag nog 2 wedstrijden overhouden van de 5. Een nieuwelingenwedstrijd in maart, tijdens de jaarmarkt, en een wedstrijd voor Elite z/c en Beloften, de vroegere liefhebbers, in september ter gelegenheid van de kermis. Ook de toekomst van de club werd onzeker, de stichtende leden werden ouder, nieuw en vooral jonger bloed was moeilijk te vinden.

 

2004 tot ....

 

Na het plotse overlijden van onze voorzitter Willy Martens in maart 2004 was de ploeg onthoofd en moesten we op zoek naar een nieuwe voorzitter die binnen de rangen gevonden werd. Filip Apers werd als nieuwe voorzitter verkozen. De eerste opdracht was de club terug financieel gezond maken waar we met de ganse ploeg, na hard werken, in geslaagd zijn. De voorbije jaren is het ons ook gelukt om onze bestuursploeg te versterken met jonge, dynamische en gemotiveerde medewerkers. Recent hebben we de club ook omgevormd tot vzw.

 

Het bestuursploeg 2010.

 

Vlnr Robby De Roos, Nico Poppe, Filip Apers (voorzitter), Diane D’Hooghe, Rene Poppe, Martin Veillaird (schatbewaarder) en Marcel Meuleman

Niet aanwezig op foto : Romain De Witte (overleden mei 2010), Luc Apers (secretaris), Simonne Van Bocxlaer en Daniel De Witte

Het jaar 2010 is voor ons sportcomité een jubileumjaar, wij worden 40 jaar. Op zaterdag 6 maart organiseren wij hierom een extra wielerwedstrijd 1ste GP Cyclingnews.nu voor dames jeugd, meteen de opening van het seizoen, die we dankzij een goede samenwerking met Cyclingnews.nu kunnen organiseren. Na de dames jeugd mogen de heren nieuwelingen strijden voor de overwinning in de 5de GP Willy Martens. Verder op het jaar organiseren we op 12 september nog een wielerwedstrijd voor elite z/c en beloften. Tot slot willen wij graag van de gelegenheid gebruik maken om alle inwoners van Klein-Sinaai en sponsors te bedanken voor hun jarenlange gulle bijdragen.